căutare personalizată
f64.ro

miercuri, 17 iunie 2009

De ce mi-as lua un netbook?


Acest articol sta draft pe Arena IT doar de cateva zile insa in mintea mea e de ceva vreme. Am tot ezitat sa scriu un astfel de articol pentru ca piata se tot schimba, nici n-au trecut 24 de ore de cand s-a anuntat un alt netbook - Dell Inspiron 10.

In ziua de azi multa lume foloseste internetul. Unii pentru a trimite e-mailuri importante, altii pentru a povesti cu cei dragi prin intermediul mesageriei instant, internetul este de-asemenea o sursa de informare extrem de puternica, unii se joaca s.a.m.d..

Cine are nevoie de un laptop?

(*)Exista o categorie de persoane care folosesc internetul, si calculatorul, pentru lucruri importante, ce tin ori de servici ori de pasiunea numarul 1. Acei oameni au nevoie in permanenta de un laptop care sa le fie la indemana cand trebuie sa trimita un e-mail sau, chiar daca nu exista o conexiune la internet, sa-si salveze notite importante de la un eveniment, o intalnire de afaceri sau o excursie pe munte.

Laptop-urile au ajuns tot mai ieftine asa incat, acum, aproape oricine isi poate cumpara un laptop cu o suma decenta ce incepe chiar pe la 1300 RON. Un laptop la un asemenea pret ofera o performanta mai mult decat suficienta actiunilor prezentate mai sus. De exemplu, cu aproximativ 1300 RON se poate cumpara un notebook Fujitsu Siemens Amilo Li-1718 ce vine cu un procesor Intel Celeron la 1.6 GHz si cu 2 GB memorie RAM. Suficient pentru browsing si scriere de notite. Daca esti viteaz ai sanse chiar sa joci ceva mai putin pretentios.

Acesta a fost doar un simplu exemplu, alegand cel mai ieftin notebook de la un magazin online. Probabil exista si altele mai ieftine sau unele mai performante la acelasi pret.

(**)Bineinteles exista inca o categorie de persoane, din care si eu fac parte, care folosesc laptopul ca si pe un personal computer, adica se asteapta de la el sa poata sa faca aproape orice face si un desktop, poate cu mici exceptii la jocuri. Aici e clar, ai nevoie de un laptop mai performant, cu o placa video dedicata si care urca pretul undeva pe la 2500 RON.
Un netbook n-ar fi de-ajuns?

Daca revenim cu gandul la prima categorie de persoane despre care am adus vorba (*) atunci putem sa ne dam seama, cu usurinta, ca utilizatorii ce respecta acel tipar nu au nevoie, sub nicio forma, de un ditamai laptopul ce cantareste 3 KG fara incarcator si are o durata de viata a bateriei de doua ore jumatate in conditii ideale.

Asadar, de ce nu un netbook in loc? Este mult mai usor, putin mai ieftin decat un laptop cu performante medii si, daca alegi varianta potrivita, ai pana la 8 ore durata de viata a bateriei. ASUS EeePC 901 are performanta ulterior mentionata. Urmatorul luptator din gama, 1000HE, ce a fost scos recent pe campul de lupta, promite o durata maxima de viata a bateriei de pana la 9.5 ore! Costa 400$ deci, daca avem noroc, o sa-l luam din Romania cu un pret de aproximativ 1400 RON. Aaa si, era sa uit, are ecran de 10 inch.
De banii aia imi iau laptop!

Vor zice unii carora 1200 - 1500 RON li se pare mult pentru un netbook. Ca doar e jum’ate de laptop, nu?

Nu e chiar asa, Atomul de 1.6 GHz e la fel de puternic cu cel pe Fujitsu-ul de care va vorbeam. Are intr-adevar doar 1 GB memorie RAM dar parerea mea este ca e arhi-suficienta. In plus avem un HDD de doua ori mai mare decat cel de pe Fujistu - 160 GB. Acum ca are si ecran de 10″ e si mai usor de folosit. Din pacate nu stim daca va exista si optiunea cu SSD (ssd-urile nu se strica la socuri) care-l face mai fiabil si poate putin mai rapid.

Daca nu va multumeste ASUS-ul puteti opta pentru un Acer Aspire One. Care e este extrem de dragut.
M-am hotarat, imi iau netbook!

Daca ai ajuns la concluzia asta inseamna ca stii ca n-are rost sa cumperi ceva ce nu vei folosi doar pentru ca e la acelasi pret si are un ecran mai mare. In plus, un netbook il poti baga rapid in ghiozdan alaturi de o sticla de suc si o carte. Si cine va fi ca si tine cand iti iei notite pe netbook?

Daca tendinta de piata ramane pe 10″ inseamna ca vom avea parte de mai multe netbook-uri in 2009, cu diferite configuratii. Poate, cine stie, o sa ne bucuram si de procesoare dual-core, daca se ridica restrictiile. Ca netbook-urile au succes este prea clar

Sursa  http://www.arenait.net/2009/02/21/de-ce-mi-as-lua-un-netbook.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu